Az Ericsson MD 110-es alközpontja

Az üzleti kommunikáció széles tartományában nyújt megoldást az Ericsson MD 110 típusú alközponti rendszer. A kis és középvállalati alkalmazásoktól kezdve, a nagy országos hálózatok kialakításáig biztosítja a legmagasabb szintű, megbízható és felhasználóbarát kapcsolástechnikát. Moduláris felépítésének köszönhetően az egyszerűbb 60-100 mellékes központként ugyan úgy használható, mint nagyobb több helyszínnel rendelkező intézmény alközpontjaként, mely igény szerint egyszerűen bővíthető.

A rendszerben használhatók a hagyományos analóg telefonkészülékek, a digitális rendszerkészülékek, külső és/vagy integrált DECT készülékek és természetesen az IP telefonok is. A rendszer támogatja az analóg, az ISDN vagy a QSIG protokollal történő összeköttetést más alközpontok vagy alközponti hálózatok felé. A decentralizált felépítés nagyobb üzembiztonságot nyújt, nagyobb alközponti rendszerek esetén.


A rendszer felépítése

Az alközpont úgynevezett LIM-ekből épül fel (Line Interface Modul). Egy LIM tartalmazza a magazinokat maximum 4 darabot. Az egyik magazin minden esetben PSM, a többi IFM típusú. A LIM önnálló szünetmentes tápegységgel a PWM (PoWer Module) modullal rendelkezik, amely a magazinok számára biztosítja a szükséges 48V-os tápfeszültséget. Minden magazinban van saját tápegység, amely az áramköri kártyák számára állítja elő a különböző tápfeszültségeket.

A PSM (Processor Switch Module) magazin tartalmazza minden esetben a LIM működését biztosító vezérlőkártyát, valamint a kapcsolómező vezérlő kártyát. Természetesen ebben a magazinban is lehetnek interfész kártyák.

Az IFM (InterFace Module) magazin tartalmazza a központ kiépítésétől függően a megfelelő számú interfész kártyákat.

A PWM (PoWer Module) a tápegység magazin, amely tartalmazza a 220/48 V - os tápegységet és a töltés vezérlőt ami az itt elhelyezhető akkumulátorok töltését végzi. Ezek általában 25 Ah kapacitásúak, de nagyobb kapacitású külső akkumulátorok csatlakoztatására is van lehetőség.

A leggyakrabban és legnagyobb mennyiségben az interfész kártyák találhatók meg az alközpontokban. Ezek két nagy csoportja az ELU és a TLU típusú kártyák.

Az ELU XX (Extension Line Units) elnevezés minden esetben valamilyen mellékvonali kártyát jelent. (analóg digitális, dect, IP)

A TLU XX (Trunk Line Units) elnevezés minden esetben valamilyen trönk áramköri kártyát jelent. (analóg, ISDN, QSIG, CAS)
Egy LIM maximum 640 mellékállomási végpontot tartalmazhat. Természetesen ezt a számot a LIM-ben elhelyezett más típusú áramkörök száma is befolyásolhatja.

Ha az alközpont kapacitása szükségessé teszi, akkor több LIM összekapcsolásával biztosítjuk a megfelelő mennyiségű végpontot. A LIM-ek összekapcsolása 2 Mbit-es összeköttetésekkel történik a forgalomnak megfelelő darabszámmal. Ha a rendszerünk olyan nagy, hogy két LIM nem elegendő, akkor a LIM-ek összekapcsolására egy úgynevezett GS (grup switch) csoportkapcsoló egységet alkalmazunk. A rendszer maximálisan 26 000 mellékállomási végpontig bővíthető.

Ebből a felépítésből látható a decentralizált megoldás, vagyis az, hogy minden LIM-nek saját vezérlő kártyája van, így a LIM-ek közötti kapcsolat megszakadása nem okozza a LIM működés képtelenségét. A LIM-en belüli mellékek egymást továbbra is hívhatják, ha pedig a LIM-nek volt trönk kapcsolata akkor a központból kifelé is lehet telefonálni.


Az alábbi ábrán a rendszertechnikai felépítés látható

Szolgáltatások

Az MD 110-es alközpont szolgáltatásai már a korábbi szoftver változatoknál is számtalan lehetőséget biztosítottak az alközpont használóinak, de ez a kínálat folyamatosan bővült a szinte évente megjelenő újabb verziókkal. A szolgáltatások egy része nem igényel semmilyen hardverváltoztatást, egy része pedig különböző kiegészítő egységek, és programok installálásával válik elérhetővé. Az MD 110-es alközpontba betöltött szoftverből a felhasználó igényeinek megfelelő szolgáltatások engedélyezése egy licenc betöltésével lehetséges.
  • analóg és digitális telefonok
  • analóg fővonali trönkök
  • ISDN primer és basic trönkök
  • direkt beválasztás
  • társközponti kapcsolatok
  • kezelői készülékek
  • telefonkönyv funkció
  • IP mellékek
  • IP trunk (meglévő Ethernet hálózaton az alközpontok összeköthetőek)


Rendszerkészülékek

Az Ericsson MD 110-es rendszerhez kapcsolható rendszerkészülékek mind szolgáltatásaik terén, mind külsejükben nagy variációban állnak felhasználóik rendelkezésére. A mai igényeknek megfelelően egy érpáras csatlakozással akár 1200 méterre is elvihetők egy normál hálózaton is.

Az Ericsson MD 110-es rendszer rendszerkészülékei